جغرافیای استرالیا
استرالیا با ۷٬۶۸۶٬۸۵۰ کیلومتر مربع وسعت، ششمین کشور پهناور دنیا است. استرالیا یکی از قلمروهای همسود است و در سال ۱۹۰۱ از بریتانیای کبیر استقلال یافتهاست. پایتخت استرالیا شهر کانبرا است
استرالیا
استرالیا کشوری توسعه یافته در نیمکره جنوبی است و با ۷٬۶۸۶٬۸۵۰ کیلومتر مربع وسعت، ششمین کشور پهناور دنیا است. استرالیا یکی از قلمروهای کشورهای مشترک المنافع است و در سال ۱۹۰۱ از بریتانیای کبیراستقلال یافتهاست. پایتخت استرالیا شهر کانبرا است، شهری که در آن مجلس کشور و خانه فرماندار کل قرار دارد. او به صورت تشریفاتی و به نمایندگی ملکه الیزابت دوم ریاست دولت را در استرالیا به عهده دارد ولی در عمل نخست وزیر منتخب در کنار دولت و مجلس اداره کشور را در دست دارند. استرالیا از نظر مساحت دومین کشور پهناور عضو مجموعه اتحادیه کشورهای مشترکالمنافع است.
سیدنی و ملبورن دو شهر بزرگ استرالیا هستند. این کشور دارای مرز خاکی با کشور دیگری نیست و دور آن را از شرق، اقیانوس آرام، از جنوب اقیانوس منجمد جنوبی، از غرب اقیانوس هند و از شمال چندین دریا و خلیج در بر گرفتهاست. استرالیا همچنین سرزمین اصلی قاره اقیانوسیه به شمار میآید که کوچکترین قاره دنیاست.
جغرافیای استرالیا
استرالیا یا اقیانوسیه با ۶/۷ میلیون کیلومتر مربع مساحت، کوچکترین قاره جهان به حساب میآید. استرالیا سرزمینی و تقریباً هموار است. ناحیه غربی آن را فلات غربی استرالیا و شرق آن را رشته کوههای جداکننده تشکیل میدهد و بین این دو، سرزمین پست و همواری قرار گرفته که بیشتر آن خشک و خالی از سکنهاست.
بلندترین نقطه استرالیا قلهای در کوهستان برفی است که ۲۲۲۸ متر ارتفاع دارد و پست ترین نقطه آن ۱۵- متر است که در دریاچه اِیر قرار دارد. بلندترین رودخانه استرالیا رود دارلینگ است که بیش از دو هزار و هفتصد ک. م. طول دارد. این رود با پیوستن به رود مورای که دومین رود بزرگ استرالیاست در نهایت در جنوب ویکتوریا به اقیانوس منجمد جنوبی میریزد.
استرالیا که همچون جزیرهای بزرگ در اقیانوس آرام واقع شده، از نظر زمینشناسی کهنترین خشکی جهان به شمار میآید. استرالیا اقیانوس آرام جنوبی را از اقیانوس هند جدا میکند. درازای سرزمین اصلی از شمال تا جنوب ۳۱۳۴ کیلومتر و پهنای آن از شرق به غرب ۳۷۸۲ کیلومتر است. استرالیا ۲۵٬۷۶۰ کیلومتر مرز دارد که تماما مرز آبی است.
کشور استرالیا با داشتن ۷۵۵ گونه متنوعترین کشور در دنیا از لحاظ تنوع زیست محیطی است.
قاره بزرگ استراليا،واقع در جنوب اندونزي و گينه نو مي باشد و ششمين کشور بزرگ دنيا است.عرض کشور(از شرق به غرب) 4000 کيلومتر است و طول آن (از شمال به جنوب) 3200 کيلومتر است .قسمت هاي داخلي کشور خشک، مسطح و کم جمعيت است .قسمت عظيم جمعيت ساکن در حاشيه هاي قاره ،دشت هاي حاصلخيز سواحل شرقي و جنوب شرقي است.وسعت پهناور کشور اين حقيقت را مي رساند که؛ تنوع آب و هوايي وجود دارد و اينکه در هر زماني از سال قسمت خاصي از اين قاره خوش آب و هوا و ديدني است.
ایالتها و قلمروهای استرالیا
استرالیا از شش ایالت و دو سرزمین یا قلمرو تشکیل شدهاست که اختیاراتشان کمتر از ایالتهاست. ایالتها و قلمروهای استرالیا عبارتاند از :
1- سرزمین پایتخت شامل کانبر و اطراف آن
سرزمین یا قلمرو پایتختی استرالیا کوچکترین ایالت از مجموع هشت ایالت دارای دولت مستقل در استرالیا است.
قلمرو پایتختی استرالیا، همانند یک بخش کوچک در دل ایالت نیو ساوت ولز قرار گرفته و با ایالت دیگری هممرز نیست. اهمیت این قلمرو به خاطر وجود کانبرا، پایتخت استرالیا، در آن است.ورود سپیدپوستان به این منطقه در سال ۱۸۲۰، تقریباً پنج دهه بعد از ورود جیمز کوک اتفاق افتادهاست. ده سال پس از تأسیس کشور فدرال استرالیا در سال ۱۹۰۱، این سرزمین از نیو ساوت ولز جدا شد و به دولت فدرال برای ساختن پایتختی جدید تحویل شد.
2- قلمرو سرزمین شمالی که مرکز آن داروین است.
سرزمین شمالی یا قلمرو شمالی یکی از سرزمینهای اصلی استرالیا در شمال این کشور است و تنها سرزمینی در استرالیا است که به عنوان ایالت شناخته نمیشود و حقوق یک ایالت کامل را ندارد. مرکز این قلمرو شهر داروین است. قلمرو شمالی از شرق به کوئینزلند، از غرب به استرالیای غربی و از جنوب به استرالیای جنوبی محدود میشود. قلمرو شمالی در شمال دارای جنگلهای مرطوب با آب و هوای استوایی است اما بیشتر مساحت آن را بیابان تشکیل میدهد.
3- استرالیای غربی که مرکز آن پرت میباشد.
استرالیای غربی بزرگترین ایالت استرالیا از لحاظ مساحت است که یک سوم غربی این کشور را اشغال میکند و با ایالات استرالیای جنوبی و سرزمین شمالی مرز دارد. پایتخت این ایالت شهر پرت است. در نماد این ایالت و نشان خانوادگی در نواحی آن، شکل قوی سیاه به تصویر کشیده شده است. خاکهای شنی اطراف پرث از جلوههای مشهور این ایالت است.
4- ایالت ویکتوریا که مرکز آن ملبورن است.
این ایالت از شمال به نیو ساوت ولز، از غرب به استرالیای جنوبی و از جنوب به دریاهای آزاد محدود است. بلندترین نقطه آن کوه بوگونگ با ارتفاعی کمتر از دوهزار متر و پستترین جای آن کرانههای جنوبی است که همسطح دریاست. مساحت این ایالت ۲۳۷ هزار کیلومتر مربع است که از سرزمینهای کوچک استرالیا به حساب میآید.
5- تاسمانی که جزیرهای است در جنوب شرقی سرزمین اصلی و مرکز آن هوبارت میباشد.
تاسمانی در ۲۰۰ کیلومتری جنوب شرقی قاره اقیانوسیه، جای گرفته است و تنگه باس این دو توده خشکی را از هم جدا میکند. مرکز آن شهر هوبارت است. تاسمانی را ایالت طبیعی و جزیره بازیابی جوانی میخوانند که به محیط طبیعی فراوان و تقریباً دستنخوردهاش بازمیگردد. ۴۰٪ از زمینهای تاسمانی رسماً حفاظتشده، پارک ملی و میراث جهانی است.
6- استرالیای جنوبی با مرکزیت آدلاید
مساحت استرالیای جنوبی ۹۸۴۳۷۷ کیلومتر مربع است که چهارمین ایالت بزرگ استرالیا به حساب میآید.
این ایالت با تمام ایالتهای استرالیا غیر از تاسمانی مرز مشترک دارد و از جنوب به اقیانوس منجمد جنوبی، از غرب به ایالت استرالیای غربی، از شمال به سرزمین شمالی، از شمال شرق به کوئینزلند و از شرق به ایالت ویکتوریا و ولز جنوبی جدید محدود است. همانند بیشتر ایالتهای استرالیا، نواحی نزدیک به دریا (در جنوب این ایالت) سرسبز و آباد است و نیمه شمالی آن خشک و تقریباً خالی از سکنه است.
7- کوئینزلند که مرکز آن بریزبن میباشد.
کوئینزلند از جنوب به ایالت نیو ساوت ولز و از غرب به قلمرو سرزمین شمالی و ایالت ویکتوریا محدود میشود. این ایالت از شرق و شمال به اقیانوس آرام محدود میگردد. کوئینزلند ایالتی وسیع است که مساحت آن اندکی بیشتر از کل مساحت ایران است. پایتخت کوئینزلند شهر بریزبین است که در جنوب شرقی این ایالت قرار گرفتهاست. شهرهای مهم دیگر آن گلد کست، تانزویل، کنز، مکای و راکهمپتون میباشند. مساحت کوئینزلند ۱۸۵۲۶۴۲ کیلومتر مربع است که بعد از استرالیای غربی دومین ایالت بزرگ استرالیا به شمار میآید.
جنوب کوئینزلند دارای آبوهوای نیمه استوایی است و شمال آن اقلیم استوایی دارد. غرب ایالت و مرکز آن نیز از علفزارها و زمینهای نیمه خشک پوشیده شده است. کوئینزلند دارای حکومت پادشاهی مشروطه میباشد و دارای یک پارلمان و دولت محلی است. فرماندار جاری کوئینزلند Quentin Bryce نام دارد.
8- نیو ساوت ولز که مرکز آن سیدنی است.
ایالت نیو ساوت ولز پر جمعیتترین ایالت استرالیاست که در جنوب شرق این کشور قرار گرفتهاست. این ایالت از شمال به کوئینزلند، از جنوب به ایالت ویکتوریا، از غرب به ایالت استرالیای جنوبی و از شرق به اقیانوس آرام محدود است و مساحتی بیش از ۸۰۰ هزار کیلومتر مربع دارد. بلندترین نقطه آن
کوهستان برفی ( Snowy Mountains ) است که ۲۲۲۸ متر ارتفاع دارد.
برچسب ها :
جغرافیای استرالیااسترالیاایالتهای استرالیا